Tentoonstelling Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago

Ludens projecten

Opdrachtgever: Museum van Oudenaarde
Periode: 2024 - 2025

In het najaar van 2024 organiseert het Museum van Oudenaarde een ambitieuze tentoonstelling gewijd aan Margaretha van Parma (Oudenaarde 1522- Ortona 1586).

Margherita d'Austria, hertogin van Florence en later van Parma en Piacenza door haar twee huwelijken, werd in 1522 in Oudenaarde geboren als natuurlijke dochter van keizer Karel V en Jeanne Van der Gheynst. Van der Gheynst was de dochter van een Vlaamse tapijtwerker en in dienst van graaf Karel II van Lalaing, op wiens landgoed Karel verbleef tijdens het Beleg van Doornik in 1521. Margaretha was het eerstgeboren maar onwettige kind van de jonge keizer. Het belang van het meisje als potentiële pion in het Europese politieke schouwspel werd snel onderkend, mede door haar groottante Margaretha van Oostenrijk (1480-1530).

In 1529 werd Margaretha officieel erkend door de keizer. Daarmee werd het lot van de eerstgeboren keizerdochter bepaald; ze zou snel uitgroeien tot een belangrijke speler op het keizerlijk toneel.

Ten noorden van de Alpen is Margaretha van Parma vooral bekend als regentes van de Nederlanden (1559-1567, 1580-1583). Zij wordt vaak geportretteerd als een vrouw in de schaduw van de macht, zonder persoonlijke visie noch publiek imago. Deze tentoonstelling stelt dit clichébeeld grondig bij en laat het publiek kennis maken met een van de boeiendste vrouwen van de zestiende eeuw!